Opvaller
Bianca Lambrechts

Innovatie op de millimeter

In Opvallers lichten we mensen uit die zich hard maken voor vooruitgang in de wereld van afval. Onze communicatieadviseur Renate van Roosmalen heeft geregeld contact met Bianca Lambrechts, Manager Sales & Sourcing bij glasrecycler Maltha. Zij weet alles over ontwikkelingen in de glasindustrie en geeft ons een inkijkje in hoe Maltha deze voor blijft.

Toenemende vraag naar gerecycled glas

Eigenlijk kent Maltha maar een échte concurrent: nieuw glas, gemaakt van zand, soda en kalk. In de grondstoffelijke strijd met gerecycled glas heeft nieuw glas gelukkig het nakijken. Elke 10% gerecycled glas bespaart namelijk twee tot drie procent energie. In een bierflesje zit tegenwoordig al 80% gerecycled glas, dus tel uit je winst. De vraag naar gerecycled glas neemt steeds meer toe. Maar, hoe meer gerecycled glas een producent wil gebruiken hoe zuiverder het moet zijn. Reden genoeg om Bianca te vragen hoe het Nederlandse Maltha aan die verhoogde kwaliteitsvraag voldoet.

Achtbaan van sorteerstappen

Als Bianca de stappen van Maltha’s sorteerfabrieken noemt, klinkt het haast als een avontuurlijke attractie. “Onze breker zorgt ervoor dat plastic en metalen doppen loskomen van het glasmateriaal, magneten trekken metalen als potdeksels aan, een zuigsysteem creëert een cycloon die licht plastic afzuigt, een non-ferro lader kaatst niet-magnetische metalen als aluminium uit de stroom en op meerdere plekken wordt het glas gezeefd.” Maltha’s meest opmerkelijke sorteerstappen zijn die waarin optische sorteermachines vervuiling uit de glasstroom schieten. “Het glas wordt in een vrije val gebracht en komt dan langs een lichtbron en een camera. De camera herkent steenachtige materialen zoals keramiek, steen en porselein. Deze worden milliseconden later met perslucht uit de glasstroom geschoten.”

Risico’s van een ovenschaal

De machines kunnen ook hittebestendige glasscherven van bijvoorbeeld een ovenschaal herkennen. Bianca benadrukt dat zo’n ovenschaal níet in de glasbak thuis hoort. Het kan vervelende situaties opleveren bij Maltha’s klanten. “Van het gesmolten glas wordt in de glasfabriek een bolletje geknipt, dat in een mal valt. Als er op die ‘knip’ net een klont hittebestendig glas zit, kan die klont wegschieten. Met alle veiligheidsrisico’s van dien.”

Wie het kleine niet eert…

Om meer ‘schoon’ glas op te leveren, heeft Maltha vorig jaar een nieuwe lijn toegevoegd in de sorteerfabriek: de poederlijn. Hiermee kan Maltha ook glas kleiner dan drie millimeter benutten. “Technisch is de glasindustrie niet in staat om de fractie glas kleiner dan 3 millimeter op te schonen. Maar hier hebben wij een oplossing voor. Alles boven de drie millimeter maken we schoon en alles daaronder verpoederen we tot kleiner dan één millimeter. Daardoor leveren onzuiverheden die hier nog bij zitten geen probleem meer op in de glasfabriek.” Ook worden de machines steeds preciezer. “Als een ventiel opent om met lucht een stukje steen uit de stroom te blazen, blaas je ook altijd een beetje glas eromheen mee.” Zonde natuurlijk. “Daarom blijven we met leveranciers in gesprek over hoe we met meer precisie vervuiling kunnen verwijderen”, vertelt Bianca. “Zo verliezen we steeds mínder glas en is steeds méér glas bruikbaar.”

Continu innoveren

Dankzij de continue innovatie kan Maltha aan de vraag naar kwantiteit en kwaliteit blijven voldoen. Toch wordt de manier waarop de overheid innovatie in de recyclingindustrie wil stimuleren door Maltha niet toegejuicht. “De stortbelasting op restmateriaal is meer dan verdubbeld. Dat doet onze investeringen om meer materiaal te recyclen juist teniet. Terwijl je altijd materialen overhoudt waar je niets mee kunt, hoe goed je je best ook doet.”

Op de koffie bij Maltha

Hoe kan de industrie recyclingprocessen dan wél verbeteren? “Om duurzaam afval te verwerken moet de recyclingketen in balans zijn”, stelt Bianca. Ze benadrukt dat spelers in de keten met elkaar moeten praten. Dan heeft ze het over gemeenten die burgers voorlichten over wat wel en niet in de glasbak mag, maar ook over productontwerpers. “We vinden het leuk als ontwerpers langskomen om te ontdekken hoe de fles die zij willen ontwerpen gerecycled wordt. En andersom zijn wij net zo nieuwsgierig! Het is waardevol om te weten hoe onze scherven opnieuw worden ingezet.”