Hout: oeroud én innovatief

Geen materiaal dat zo met duurzaamheid wordt geassocieerd als hout. Het voelt vertrouwd en wordt al sinds de prehistorie door de mens gebruikt. Houten verpakkingen hebben een lage CO2-footprint en maar liefst 74% wordt gerecycled.

Infographic Hout 2022

De recycling van hout

Houten verpakkingen uit huishoudens worden ingezameld via de milieustraat. De meerderheid van houten verpakkingen is echter afkomstig uit bedrijven. Deze grootverbruikers brengen hun houten verpakkingen eerst naar een reparateur. Zoals pallets: met een goede opknapbeurt gaan die wel tien jaar mee.

Is het niet meer te repareren? Dan komt het houtafval bij een sorteerbedrijf terecht dat het scheidt op kwaliteit. Daarna wordt zowel behandeld als onbehandeld hout versnipperd tot grondstof bij een afvalverwerkingsbedrijf. Hout dat is bewerkt om langer mee te gaan – zoals hout met een verflaag – kan niet worden gerecycled, maar krijgt een nieuwe toepassing als brandstof in bio-energiecentrales.

Houtsnippers als grondstof

Houtsnippers worden per trein, boot of vrachtwagen naar producenten gebracht. Daar dienen ze als grondstof voor onder meer spaanplaten, klossen, pallets, kratten en kisten. Zo krijgt het hout een tweede leven en komt het opnieuw bij huishoudens en bedrijven terecht.

De uitdagingen van houtrecycling

74% van het houten verpakkingsmateriaal wordt gerecycled. Dat ligt ver boven de wettelijke doelstelling van 55%. De energie die we in de scheiding, sortering en recycling steken snijdt dus hout! Maar hoe sluiten we de houtkringloop verder?

Er wordt veel geïnnoveerd, zowel door producenten van houtproducten als afvalbedrijven. Denk jij met ons mee om de recycling van hout nog verder te verhogen?

Samen de houtketen sluiten

Wij denken graag met jou mee over de volgende aandachtspunten:

Hoe kunnen we het gebruik van recycled hout stimuleren?

Gerecycled hout kent veel verschillende toepassingen en kan zelfs onderdeel zijn van een trend in productdesign. Hoe motiveren we producenten en consumenten om vaker te kiezen voor gerecycled hout?

Kunnen we nieuwe houtsoorten ontwikkelen?

Een nieuw soort hout, van gerecycled houtafval. Welke andere houtsoorten kunnen er naast spaanplaat en OSB-platen nog worden ontworpen?

Wat kan houtafval buiten de houtindustrie betekenen?

Als gerecycled hout géén houttoepassing krijgt, kan het dan op een andere manier worden gebruikt? Kan het in asfalt worden opgenomen? Kunnen we er suikers aan onttrekken?

Hoe eindigt er minder houtafval in bio-energiecentrales?

Houtafval als brandstof in energiecentrales is een nuttige toepassing. Maar, wel de minst duurzame. Kunnen we ervoor zorgen dat er minder hout in de verbrandingsoven eindigt?

Zo helpen wij jou

Neem contact op met houtexpert Gerald van Elburg

Onze adviseur Gerald van Elburg is expert op het gebied van hout en vertelt je graag meer over de kansen in houtrecycling.

stuur een e-mail


Roadmap recyling verpakkingshout

Deze roadmap beschrijft een door de sector gedragen visie hoe het percentage recycling van (verpakkings)hout de komende jaren te continueren en te verhogen.

Download