De blinde vlekken in Den Helders glasinzameling

Hoewel glas naar de glasbak brengen voor veel mensen een gewoonte is, belandt er nog altijd glas in het restafval. Bij veertig gemeenten waar de inzameling achterbleef bij het landelijke gemiddelde, startte Nedvang interventieprojecten om hier verbetering in aan te brengen. Den Helder was één van die gemeenten.

Locatie-onderzoek

In Den Helder bleef de glasinzameling achter. Om uit te zoeken waar dat door kwam, werd op verzoek van onze adviseurs een onderzoek gestart door HVC, die Den Helder van glasbakken voorziet. Samen brachten we in kaart waar de glasbakken stonden. Wat bleek? Den Helder bevatte een aantal duidelijke blinde vlekken waar bewoners hun glas niet in de buurt kwijt konden.

Glasbakken op de proef

In de wijken met een tekort aan glasbakken werd een proef gestart met tijdelijke, bovengrondse glasbakken. Doordat deze makkelijk te (ver)plaatsen waren, boden ze de mogelijkheid uit te testen of omwonenden gebruik zouden maken van permanente glasbakken. De proef werd door de gemeente via huis-aan-huis-flyers aan bewoners in de buurt gecommuniceerd. Nedvang ondersteunde hierbij met materialen uit de Glas in ‘t Bakkie-campagne, toegespitst op gemeente Den Helder.

16% stijging in glasopbrengst

Al snel bleek dat bewoners in de omgeving van de proeflocaties volop gebruik maakten van de bovengrondse glasbakken. Over heel 2017 steeg de glasinzameling in Den Helder met maar liefst 16%. Een duidelijke bevestiging dat het aanpak van blinde vlekken in Den Helder zijn vruchten afwierp. De tijdelijke bovengrondse glasbakken zijn wegens succes medio 2018 vervangen door ondergrondse glasbakken met een grotere capaciteit. De tijdelijke glasbakken werden, op basis van de kaart uit het onderzoek, verhuisd naar een andere locatie met beperkte voorzieningen. Hier is een tweede proef gestart, met hopelijk een net zo succesvol resultaat!

 

Foto door Lumperjack (sommige rechten voorbehouden).