Metaal tot in de eeuwigheid

Metalen verpakkingen, oftewel staal of aluminium, kunnen eindeloos gerecycled worden. Ze bieden 100% bescherming tegen zuurstof en licht en zorgen dat eten lang houdbaar is. Metaal heeft het hoogste circulariteitspercentage van alle verpakkingsmaterialen: maar liefst 99% van ferrometalen verpakkingen wordt gerecycled of hergebruikt. Voor aluminium is dit 97%.

Bekijk de infographic metaal 2022

75%

De recycling van metaal

Metalen verpakkingen uit huishoudens komen terecht in twee materiaalstromen: restafval en PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons). Bedrijfsmatige metalen verpakkingen worden vaak eerst meerdere keren hergebruikt, waarna ze in een metaal-, PMD- of reststroom belanden.

De metalen verpakkingen gaan met het restafval de verbrandingsoven in. Maar, metaal verbrandt niet. En dus kunnen afvalbedrijven het uit de as filteren: staal met magneten en aluminium met wervelstroomscheiders. Daarna wordt de grondstof, schroot, in hoogovens omgesmolten en krijgt het een nieuwe toepassing.

Doordat metalen verpakkingen zo goed te sorteren zijn, kan deze materiaalsoort in hoge mate (95%) en oneindig vaak gerecycled worden.

Zo helpen wij jou

Neem contact op met George van der Hansz

Onze expert op het gebied van metaal.

stuur een e-mail


Verdeelsleutel PMD

Om de opgave van ingezameld PMD (plastic, metaal en drankenkartons) makkelijker te maken, hebben we een landelijke verdeelsleutel ter beschikking gesteld. Dit is géén permanente oplossing, maar een tegemoetkoming voor gemeenten die niet over de juiste gegevens beschikken.

Download