“Zwart plastic is niet recyclebaar…”

In Afvalfeit of -fabel checken we met een expert of veel gehoorde aannames over de afvalwereld eigenlijk wel kloppen. Deze keer: is zwart plastic recyclebaar?

Verbod op zwart plastic?

Het is bekend dat niet elk type kunststof even makkelijk te recyclen is. Maar maakt kleur ook uit? Een veel gehoorde aanname is dat zwart plastic niet te recyclen is. Er zijn zelf mensen die daarom pleiten voor een verbod op zwart plastic. Maar klopt deze aanname ook? Voor deze Afvalfeit of -fabel haalden we verhaal bij kunststof-expert Joris van der Meulen.

Infrarood-detectie

“Een sorteerinstallatie van een afvalbedrijf sorteert verschillende soorten kunststof. De hoofdstromen zijn PP, PE en PET”, vertelt Joris. Het sorteren van de verschillende materiaalstromen gebeurt met onder andere luchtdruk en optische technieken. “Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een machine die weet welk type plastic er langskomt door met infrarood licht op het kunststof te schijnen. Het kunststof reflecteert dit licht en uit die reflectie leest het systeem af welke kunststof het is en waar het heen moet.” Dit systeem werkt prima voor alle kleuren. Behalve voor de kleur die alles absorbeert: zwart.

Innovatieve technieken

Toch kan volgens Joris ook zwart plastic gewoon gerecycled worden. “Na sortering, tijdens de recyclingfase, is zwart plastic net als alle andere kleuren. Maar in de fase ervoor schuilt de uitdaging.” Recyclers zitten gelukkig niet stil. Zo is er een infrarood-techniek ontwikkeld die ook zwart plastic kan herkennen en sorteren voor recycling. “Steeds meer sorteerinstallaties zullen deze techniek gaan gebruiken.”

Reflecterend zwart

In de sorteerinstallaties die deze techniek nog niet gebruiken, wordt op andere manieren geprobeerd om het zwarte plastic te sorteren. Joris somt de opties op: “Handmatige scheiding is een optie, maar erg kostbaar gezien het lage percentage zwart plastic in de materiaalstroom kunststof. Ook kan een controleloop worden ingebouwd die al het niet-plastic eruit pikt en zo het plastic overhoudt.” Minder zwart plastic op de markt brengen is dus niet direct nodig, maar plasticproducenten kunnen wel een rol spelen. “Producenten kunnen hun zwarte plastic kleuren met een speciale zwarte inkt die wél reflecteert. Zo ontwerpen zij een product dat makkelijker te herkennen en daardoor efficiënter te recyclen is.”

Conclusie: afvalfabel!

Al met al is zwart plastic dus gewoon te recyclen. We kunnen de aanname ‘Zwart plastic is niet recyclebaar’ dan ook bestempelen als afvalfabel. Aan de obstakels in de sortering wordt nog hard gewerkt.