Recyclingresultaten verpakkingen 2017 bekend

In 2017 werd 78% van alle op de markt gebrachte verpakkingen gerecycled, 3% meer dan in het jaar daarvoor. Dit staat in het rapport ‘Recycling Verpakkingen Nederland 2017’ dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft uitgebracht.

Kansen voor kunststof verpakkingen
De materiaalsoorten glas, OPK, metaal en hout gaan buitengewoon goed: deze recyclingresultaten benaderen de grenzen van wat maximaal haalbaar is. De grootste kansen voor verdere groei liggen dan ook bij kunststof verpakkingen. Doordat het een relatief nieuw materiaal is, is de ervaring met het inzamelen en recyclen van kunststof beperkt. De afgelopen jaren zijn er echter veel leerpunten opgedaan, die zowel aan de ‘voorkant’ (productie) als de ‘achterkant’ (inzameling en recycling) verschil kunnen maken.

Samen de schouders eronder
De Afvalbeheersstructuur, waar ook Nedvang deel van uitmaakt, heeft een heldere ambitie: álle circulaire verpakkingsketens moeten gesloten worden. Ook die van kunststof. Dat vereist meer focus op (en investering in) kwaliteit en innovatie en een grote afzetmarkt voor gerecycled kunststof. Dat kunnen we niet alleen. In plaats van blijven wijzen naar elkaar, moeten alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen en er samen de schouders onder zetten. Alleen op die manier brengen we Nederland van afval naar grondstof!

Lees hier het volledige rapport ‘Recycling Verpakkingen Nederland 2017’


Geplaatst op vrijdag 30 november 2018 Terug naar het overzicht