Hans van Mil
Accountmanager Inzameling & Recycling

Glasacties vakantieparken resulteren in stijging glasinzameling

Om glasinzameling bij vakantieparken te stimuleren, voorzag Nedvang twee Landal Greenparks en Strandcamping Groede van ‘glastassen’ en communicatiemiddelen. Door het gemak voor de bezoekers te vergroten, werd méér glas opgehaald.

‘Glasbakken’ tijdens de vakantie

Ook tijdens vakanties is het van belang dat verpakkingsglas in de glasbak terechtkomt. Dit betreft bedrijfsmatig glas, een afvalstroom waarin nog verbetering is te behalen. Om hierbij te helpen, sloeg Nedvang tussen mei en oktober 2018 de handen ineen met Landal Greenparks en Strandcamping Groede. Bezoekers van deze vakantiebestemmingen ontvingen een handige Glas in ’t bakkie-tas om hun flessen mee te verzamelen en naar de glasbak te brengen. Daarbij werden ze geïnformeerd over waar ze de glasbak konden vinden.

Vergroten van inzamelgemak

De meeste vakantiewoningen beschikken niet over gescheiden afvalvoorzieningen. In plaats daarvan is er meestal één prullenbak voor alle soorten afval. Bovendien denken mensen op vakantie niet altijd aan het scheiden van hun afval, zelfs al doen ze dat in het dagelijks leven wel. Dat zorgt ervoor dat het ‘huishoudelijk’ afval op vakantieparken vaak op één hoop terechtkomt. Dat kan anders.

Meer gemak = meer glasinzameling

De ervaring leert dat hoe gemakkelijker het consumenten wordt gemaakt om afval gescheiden in te leveren, hoe meer zij dat zullen doen. Nedvang faciliteerde hierin via de Glas in ’t Bakkie-campagne. Met een herkenbare zichtbaarheid (het glasbaklogo en de opvallende campagnebeelden), motiverende slogans (glasbak mee!) en handige glastassen, ondersteunden wij de vakantie-accommodaties bij het vergroten van het inzamelgemak voor hun gasten.

Van glastas tot glasbak

Bezoekers ontvingen een opvallende Glas in ’t Bakkie-tas om hun glazen flessen en potjes apart te houden en vervolgens naar het milieustation op het vakantiepark te brengen. Zowel de Landal Greenparks als Strandcamping Groede beschikken over zo’n afvalpunt. Bij het uitreiken van de tas, werd de bezoeker geïnformeerd over deze faciliteiten.

Stijging in glasinzameling

Tussen mei en oktober 2018 werden Glas in ’t Bakkie-acties uitgevoerd bij Landal Burg Haamstede, Landal Nieuwvliet-Bad en Strandcamping Groede. In totaal werden tussen de 10.000 en 15.000 glastassen uitgedeeld. Dit resulteerde in circa 4% stijging in glasinzameling bij de Landal-parken (t.o.v. 2016). Bij strandcamping Groede werd in 2018 bijna 5000 kilogram meer glas ingezameld dan in het jaar daarvoor. Resultaten die erop wijzen dat het vergroten van gemak en bewustzijn een positief effect heeft op de glasinzameling!

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@nedvang.nl. Op onze Glas in ’t Bakkie-website vind je meer informatie over de campagne én een handige toolkit met communicatiemiddelen.