De glashelden van CuliNESSE

Voor het verbeteren van glasrecyclingresultaten werken we veel samen met gemeenten, maar er is nog een groep glasverbruikers waar winst te behalen valt: horeca. Om bronscheiding in de horeca te stimuleren, draaiden we met startup Inzamelhelden een proefproject op fijnmazige inzameling op culinair muziekfestival CuliNESSE in Rotterdam.

Bronscheiding door horeca

Horeca-ondernemers zitten vaak middenin het centrum van een stad of dorp, waar minder glasvoorzieningen zijn of minder glasvoorzieningen mogelijk zijn. Daarnaast draait tijdens spitsuur in het restaurant alles om het uitserveren van perfecte borden. Dan belandt een glazen verpakking uit gemak en haast al gauw bij het restafval. Horeca-ondernemers zijn daarom een belangrijke doelgroep van Nedvang als het gaat om het verbeteren van de glasresultaten. Tijdens CuliNESSE grepen we onze kans. In samenwerking met startup Inzamelhelden vroegen we om aandacht voor glasinzameling met een proefproject in deze feestelijke omgeving.

  

Samenwerking met Inzamelhelden

De startup Inzamelhelden haalt waardevolle afvalstromen op bij horeca-ondernemers. Via de Inzamelhelden-app geeft een ondernemer aan wanneer hij een bepaald soort afval klaar heeft staan, waarna de collectant op de elektrische fiets springt om het op te halen. De app geeft de ondernemer bovendien inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van het afval dat hij laat ophalen: een stimulans voor nog betere bronscheiding.

Van stand naar stand

Zo’n elektrische fiets is op een festivalterrein natuurlijk niet handig. Tijdens CuliNESSE gingen de collectanten van Inzamelhelden daarom bij uitzondering te voet langs bij de verschillende standhouders. Nedvang voorzag hen voor de gelegenheid van opvallende Glas in ‘t Bakkie-truien en shoppers. Om extra zichtbaarheid te geven aan glasinzameling en glasrecycling, was ook de Gouden Glasbak uit de 40 jaar Glasbak-campagne present.

Enthousiaste ontvangst

In totaal werden er tijdens het driedaagse event 750 volle Glas in ‘t Bakkie-tassen opgehaald met maar liefst 15.000 flessen. Via de app werden in totaal 119 ophaalverzoeken geplaatst door 9 verschillende standhouders. De actie trok veel bekijks van het publiek en de ondernemers waren uitermate positief. De collectanten werden enthousiast onthaald als ‘glasheroes’.